Stuttgart Murrhardter Zeitung Interview with Emir

Stuttgart Murrhartder Zeitung

Frühe Liebe, Erfolge und Entschlossenheit
Der 15-jährige Emir Ilgen gehört zu den jüngsten Klavierakademie-Teilnehmern – Schon als Kind weiß er, dass er das Piano erobern will
Von Christine Schick
Erstellt: 6. September 2019, 06:00 Uhr

Eigentlich leuchtet es ein, dass jemand, der als Solist auf internationaler Bühne erfolgreich sein will, so früh wie möglich mit dem Unterricht beginnen sollte. Aber wie kommt es eigentlich, dass ein wirklich junger Mensch diesen Weg einschlägt? Emir Ilgen aus Istanbul erzählt von seinem frühen Aufbruch, seinen ersten Erfolgen und Plänen. Er ist gerade mal 15 Jahre alt.
———————————————————-ÇEVİRİ——————————————————————
Erken Sevgi, Başarı ve Kararlılık
Piyano akademisinin en genç katılımcılarından olan 15 yaşındaki Emir İlgen, çocukken dahi piyanoda başarıya ulaşmak istediğini biliyor

Haber : Christine Schick
Tarih : 6 Eylül 2019, 06:00
Aslında solo olarak çalan bir müzisyen olarak uluslararası sahnede başarı yakalamak isteyen birinin, eğitime mümkün olduğunca erken başlaması gerektiği açıktır. Peki genç bir insan, bu yolları nasıl aşmaktadır? İstanbul’da yaşayan Emir İlgen, erken çıkışını, ilk başarılarını ve planlarını anlatıyor. Kendisi yalnızca 15 yaşında.

Emir Ilgen (ortada), Felix Gottlieb (solda). Rusçadan İngilizceye çeviri yapan Anna Krause (sağda). Fotoğraf: J. Fiedler

MURRHARDT. “Ailemiz müzik konusunda gerçekten tutkulu” diyor Emir İlgen ve Murrhardt’daki Uluslararası Piyano Akademisi’nde kendisine eşlik eden anne ve babası gülümseyerek. 15 yaşındaki Emir, besteciler ve CD kayıtları üzerine yazılmış kitaplarla büyüdüğünü belirtiyor. Konserler de buna dahil. Yaklaşık yedi yaşındayken edindiği mükemmel hatıraların ardından piyano dünyasına girmek istediği fark etti, çünkü bu enstrüman ona birçok imkân sunuyordu. Rüya: bir orkestra ile birlikte piyano çalmak.

Emir İlgen 8 yaşındayken, büyüdüğü şehir olan İzmir’deki bir konservatuarda dersler aldı ve yaklaşık bir yıl sonra bir yarışmada özel bir ödül kazandı. “Bu elbette büyük bir teşvikti” diyor. Tabii bu tek bir ödülle sınırlı kalmadı. Almanya’daki Avrupa sahnesinde ilk deneyimini kazandı, Baden-Baden’deki Clara Schumann Yarışması’nda dokuz yaşında birincilik ödülüne layık görüldü. Bir yıl sonra ise ailesi İstanbul’a taşındı. Onbir yaşındayken ise Emir İlgen, Rusya ve Türkiye’de yapılan yarışmalarda bir hayli büyük orkestralarla birlikte Joseph Haydn’ın 11 Numaralı Konçertosunu gerçekleştirme fırsatı buldu. Annesi, oğlunun gelişiminin hızını şöyle anlatıyor: “Rüyalarını gerçekleştirmesi sadece dört yılını aldı.” Bu başarıyı örneğin Belçika’daki ilk ustalık dersleri takip etti.

Genç piyanistin sadece bunun hayalini kurduğu değil, aynı zamanda hedeflerini Avrupa klasik müzik sahnesindeki önemli isimler, okullar ve ustalık sınıfları açısından çok da genişlettiği de belli oluyor. Kendisinin, Leipzig’deki Uluslararası Mendelssohn Akademisi ve Profesör Gerald Fauth ile de yolları kesişti. 15 yaşındaki piyanist “Onunla tanışmak istedim” diyor. Bu yüzden ona çeşitli performanslarının videolarını gönderdi. Gerald Fauth, Leipzig ve Murrhardt’da dönüşümlü olarak ustalık dersleri verdiğinden, genç piyanisti Walterichstadt’a davet etmiş. Bir yıl önce piyanist Wolfgang Manz ile tanışmak için Backnang’a gitmeden önce, bölge ailesi tarafından tam olarak bilinmemekteydi.

Ailesi genç piyanisti nereye giderse gitsin desteklediğinden dolayı, tüm bunların gerçekleşmesi mümkün olmuştur. Eğer işi izin verirse, babası ona şimdi piyano akademisinde olduğu gibi oğluna eşlik ediyor. Boş zaman ise çok nadiren bulunuyor. Ancak Emir İlgen tatil gibi bir şeyin özlemini çekmiyor gibi görünüyor. Tam tersine. Bu arada ebeveynleri, eğer yoldalarsa, yakınlarda daima bir piyano olduğundan emin oluyorlar. “Emir’in iyi ve rahat olmasını istiyoruz” diyor genç piyanistin annesi.

Uluslararası Piyano Akademisi ile ilgili izlenimleri ise gayet iyi. “Üç profesörle birlikte ders almak oldukça istisna” diyor. İlgili eserlerin bu kadar farklı değerlendirmeleri ışığında alınan altı ayrı ders, oldukça zengin bir deneyim yaşamak demek.

Üç Ayrı Profesörden Ders Almak Akademiyi Daha Da Değerli Kılıyor

Aynı zamanda, Profesör Felix Gottlieb’in olduğu sınıfın çok da kolay olamayacağından şüpheleniyor, çünkü sınıfa çiçek gibi taze bir parça getiriyor, Frédéric Chopin’in Opus 47 adlı eserinden Üçüncü Balad. 15 yaşındaki piyanist, bu değerlendirmesinde haklı. Üç gününü sadece bu parçayı çalışarak geçirmesi, Piyano Akademisinin Babasının, dersten sonra net kelimeler bulmasını engellemez. “Bazı yerlerde öyle bir şey çaldınız ki notlarda yazılı olmayan bir şey eklediniz” diyor Felix Gottlieb. Gottlieb’in Genç piyanist için inancı, çok katı ve disiplinli bir şekilde çalışmak, notalara kesinlikle sadık kalmaktır. “Bundan dolayı yanlış bir sese alışmamanız çok önemli.” Tecrübeli öğretim görevlisi gerçekten açık, ancak derse mizahla yaklaşıyor. “Bu çok güzel ama doğru değildi” diyor. Felix Gottlieb, Emir İlgen’in ilerlemesi ile çok yakından ilgileniyor. Bazen bir iş disseke olur, bazen sağ ve sol elin işi analiz edilir. Piyano Akademisi’nin Babası, kendi anadili olan Rusça ve Almanca eğitim verebilir. 15 yaşındaki genç piyanist, kendisini İngilizce’de Almanca’ya nazaran daha iyi hissettiğinden dolayı, Anna Krause onlara eşlik ediyor. Anna Krause, Rusça’dan İngilizce’ye çeviri yapıyor. Ve böylece, yeterince merakla birlikte öğrenci birkaç Rusça kelime de öğreniyor. Tabiri caizse, iyi dinleme ve sesin konsantrasyonu, her zaman resepsiyondadır.

Gottlieb, nispeten derin bir antrenmanın ardından, genç piyaniste birkaç genel ipucu daha verdi. “Eğer ki belirli bir noktada işe yaramazsa, yavaşlamak ve daha yavaş oynamak daha iyidir. Güçlü duygular söz konusu olunca, kontrollü olmanız ve soğukkanlılığınızı korumanız özellikle önemlidir” dedi. Son olarak ise Gottlieb, sesin büyümek için geniş açılmasını istiyor ki bunun ses seviyesi ile hiçbir ilgisi yok.

Emir İlgen, bir süredir çalıştığı bir dizi başka bir parçası olduğu için ilk dersi sindirmek zorunda. Daha önce iki kez katılımcı konserlerinde rol aldı. Bu fırsat onun daha fazla tecrübe kazanması için de önemliydi. Murrhardt’da bulunan aynı kuruluştan Jürgen Riebesam, kendisine yakınlardaki çalışmalarda onu yetenek olarak desteklediğini düşünebileceğini çoktan işaret etti. Genç piyanist, Türkiye’de şu anda tanınmış iki Türk piyanisti olan Güher ve Süher Pekinel ve kuruluşları tarafından (Dünya Sahnelerindeki Müzisyenler) desteklenmektedir.

Emir İlgen, Piyano Akademisindeki katılımcıların çoğunun aksine henüz ders çalışmamaktadır. Döndüğünde, öncelikle okulunda ilerleyecek. Açıkça söylediği üzere, gelecek için yaptığı planlar Klasik Batı Müziği odaklı ve bu yüzden kendi ülkesinde ders çalışacağı açıkça görülüyor. Bunun Almanya, Fransa, İsviçre veya başka bir ülke olabileceği, nihayetinde o zamana kadarki kişisel gelişimine ve birlikte olmak istediği ve ona eğitim verebilecek eğitmene de oldukça bağlıdır. “Müzik okurken öğretmeni sen seçersin.” Emir İlgen yalnızca açık ve kararlı bir genç değil, neredeyse biraz büyümüş de görünüyor. Tabii ki, yarışmalar ve kurslar sayesinde, dünyanın çoğu yerini gördü bile.

Şehir bahçesinde yürürken, Almanya’dan katılan, kendisinin de yaşıtı olan ve iletişim kurduğu Viktor Satler’in annesiyle tanışıyor. 15 yaşındaki genç, rotasını Almanya olarak değiştiriyor. Ayrıca ülkeleri, farklılıkları veya politik bakış açıları hakkında da konuşuyorlar mı? Emir İlgen, “Eğer herhangi bir vaktimiz varsa, sadece müzikten bahsediyoruz” diyor. “Bu onların ortak dili” diye de ekliyor annesi gülümseyerek.

Comments (13.915)

    WordPress › Hata